Hvordan forandrer teknologi fodbold?

By admin

juli 18, 2024

Moderne teknologi påvirker stort set alt i vores liv. Hvis du er stor fan af fodbold, vil du sikkert også have bemærket hvordan det påvirker din yndlingssport. Nedenfor kigger vi på forskellige eksempler på hvordan fodbold er blevet forandret takket være moderne teknologi. 

Nye måder at nyde fodbold på 

Traditionelt set har de fleste nydt fodbold primært på stadion eller med fjernsynet hjemme i stuen. Nu kan du også streame fodbold på nettet, og spille spil med fodboldteme. Der er blandt andet mange spillemaskiner med fodboldtema, som folk spiller, når de opretter sig med en Spilnu bonuskode.

VAR-videoteknologi

De fleste danskere kender til VAR videoteknologi, som en femte dommer, der er med til at dømme fodboldkampe. Danskerne har stadigvæk svært ved at glemme hvordan Danmarks herrefodboldlandshold muligvis gik glip af EM-finalen på grund af VAR

VAR er for længst blevet introduceret i mændenes største turneringer. Det er en del af alt fra VM og EM til La Liga og Premier League. Når det kommer til damerne, er der dog ingen forlydender om at VAR vil blive introduceret.

Niko4it, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Mens mange mænd i herrefodbold foretrækker at slippe af med VAR, vil Emma Hayes, der styrer Chelseas damevision, meget gerne have VAR introduceret i damernes Super League.

Men det engelske fodboldforbund, også kendt som FA, har ikke planer om at bruge videoteknologi til at vurdere usikre kendelser. Det skyldes eftersigende logistiske udfordringer. Her er forklaringen at hold som fx West Ham spiller på Dagenham & Redbridge, hvor det ikke er muligt at bruge VAR. 

På den ene side har klubberne ikke de økonomiske midler til at implementere VAR. På den anden side forsinker det udviklingen af damefodbold at der ikke er VAR. Hvad foretrækker du?  

Det intelligente boldsystem 

Har du hørt om de intelligente fodbolde? De tyske foretagender Cairos Technologies og adidas har sammen skabt ”Smart Ball System”. Det er et intelligent boldsystem, hvor fodbolden fremstilles med en sensor i form af en NFC-chip.

Denne teknologi kører på et netværk med modtagere, som er sat op på tværs af fodboldbanen. På den måde er det muligt at spore fodboldens nøjagtige person i realtid. 

Der er blandt andet tale om ekstrem nøjagtighed i forhold til hvordan bolden sparkes over målstregen. Fodbolden sender information direkte til kampens organisatorer, og desuden kan dommeren også følge den på et smartwatch. 

De officielle fodbolde fra adidas bruges allerede i europæiske ligaer, MLS i USA. Det var også de fodbolde, som der blev spillet med ved EM i fodbold 2020. 

Mållinjeteknologi

Der er ikke alene intelligente fodbolde, men også mållinje teknologi.

Den teknologi blev allerede introduceret ved VM i fodbold i 2014. På engelsk kaldes det for Goal-Line Technology (GLT).

Her fanger 14 kameraer op til 500 billeder per sekund. De billeder sendes til et billedbehandlingssystem.

Takket være 3D-teknologi kan kameraet fange når bolden ryger over målstregen, og de data sendes videre til kampens dommer på hans intelligente ur. 

Spider-cam

I udlandet kalder de det for Hawk-Eye System og mange danskere kender det som Spider-Cam. Det officielle navn er direkte forbundet med at det var det britiske foretagende Hawk-Eye Innovations Ltd, der introducerede det flyvende kamera i 2001. 

I dette system er der tale om tre kameraer, som er fokuseret på hver mållinje og de opsnapper 600 billeder per sekund. Igen kan systemet opsnappe når bolden ryger over målstregen.

Måske virker det vildt at der er så meget teknologi, der bruges til mål i fodbold. Men i sidste ende er det netop det som det handler om med fodbold. Fodboldkampe bliver afgjort på hvem der scorer flest mål, og derfor vil vi sikkert blive ved med at opleve hvordan teknologi forbedrer dette aspekt i fodbold.

About admin